SERMONETA cz.2 – Festiwale w średniowiecznym mieście

Z Sermonetą wiąże się parę tradycji i wydarzeń folklorystycznych. Dwa największe i najciekawsze z nich to Sagra della Polenta( Festiwal Polenty) oraz Rievocazione della battaglia di Lepanto (Upamiętnienie bitwy pod Lepanto).

Rievocazione Storica della Battaglia di Lepanto- najbarwniejsze święto Sermonety

Upamiętnienie bitwy pod Lepanto zwane jest również Festa della Madonna della Vittoria (Święto Matki Boskiej Zwycięskiej). Co te dwie nazwy mają ze sobą wspólnego oraz przede wszystkim co Lepanto, znajdujące się obecnie na terenie Grecji, może mieć wspólnego z małym włoskim miasteczkiem?

Otóż Onorato IV Caetani, ówczesny książę Sermonety, brał udział w bitwie morskiej pod Lepanto jako Generał. Wraz z nim na statku ‘Grifona’ znajdywali się żołnierze z Sermonety. Tradycja mówi, że w chwili najbardziej zaciekłej walki pomyślał o obrazie Matki Boskiej; wezwał ją i poprzysiągł, że jeśli wygra bitwę zbuduje kościół pod jej wezwaniem. Bitwę wygrał, obietnicy dotrzymał a wizerunek Matki Boskiej nazwano ‘ Zwycięską’.

Mała kulinarna ciekawostka związana z tradycją: na cześć powrotu Onorato i żołnierzy, kucharki z Zamku upiekły ciasteczka w formie wężów na symboliczny znak ‘pożarcia wroga’.  Nazwano je Serpette. Do dziś w wyżej wymienione święto w każdym domu w Sermonecie przygotowuje się Serpette, koniecznie je skosztujcie!

Serpette- ciasteczka w kształcie węży. Zdjęcie znajdziecie na http://www.dolcidisermoneta.it/foto.html#

Święto celebrowane jest w drugą niedzielę października.

Jak wygląda takie święto?
Przygotowania trwają już parę tygodni przed samym świętem. W dzielnicach organizowane są pokazy rycerzy mających brać udział w wyścigach konnych a wszystko to oczywiście przy akompaniamencie dobrego wina, lokalnych specjalności kulinarnych oraz tańców i śpiewów. Organizuje się grę w ‘żywe szachy’ a miejscowe restauracje oferują  ‘renesansową kolację’.  W sobotę przed właściwym świętowaniem rycerze z pięciu dzielnic, poprzedzani przez chorągwie i sztandary, udają się w stronę katedry na modlitwę. Aż w końcu nadchodzi niedziela gdy od około godziny 16:00 uliczki całego miasta zapełniają się historycznymi postaciami: książę Onorato IV Caetani, jego żona księżna Agnesina Colonna, a także szereg dam, paziów, żołnierzy. Składają hołd w katedrze a następnie wszyscy udają się na wyścigi konne. Wygrana drużyna zostaje uroczyście uhonorowana całunem w Zamku Caetani.

Jeszcze nie jesteście przekonani? Wybierzcie się  już teraz w tę średniowieczną podróż:

Sagra della Polenta- najsmaczniejsze zimowe wydarzenie regionu

Festiwal Polenty zadowoli nawet największych smakoszów. Ma miejsce w niedzielę najbliższą dacie 17 stycznia (dzień św. Antoniego Wielkiego).

Na początek możecie zachwycić się średniowiecznymi ceremoniami prowadzącymi przez te piękne uliczki oraz uczestniczyć w rytuałach poświęcenia pól czy rozdzielenia pobłogosławionego chleba. Następnie na scenę wchodzi ona: tradycyjna polenta przygotowywana w miedzianych kociołkach.

Przygotowanie polenty
http://www.ilcaffe.tv/articolo/19999/sagra-della-polenta-il-17-gennaio-sermoneta-celebra-il-suo-piatto-tipico

Podawana jest na wiele sposobów i wielu możliwych wariacjach: z kiełbasą, z wieprzowiną, z ragù… Do tego popijając przepyszne regionalne wina: Velletri lub Cori DOC i inne możemy liczyć na prawdziwą ucztę dla podniebienia! 🙂 Uroku dodaje wszechobecna muzyka, tańce i koncerty.

A skąd w Sermonecie wzięła się Polenta?

Tradycja mówi, że ziarno kukurydzy, wcześniej w tych terenach nieznane, zostało sprowadzone w roku 1503 przez Guglielmo Caetani. Powrócił on po długim azylu w Mantui, gdy tylko dowiedział się o śmierci papieża Alessandro VI Borgia, który to uprzednio ekskomunikował go i zabił dwóch jego braci. Guglielmo powracając przywiózł ze sobą ziarna sprowadzone z Ameryki i zasadził je na urodzajnych glebach tych terenów. Mąka kukurydziana była początkowo używana do potraw dla więźniów oraz dla ubogich. Z czasem, gdy dla uczczenia święta Antoniego Wielkiego, patrona zwierząt domowych, ludność schodziła się do miasta by poświęcić swe zwierzęta, częstowano ich polentą z wieprzowiną przygotowaną na głównym placu.
Wspólne spożywanie polenty stało się więc coroczną tradycją tego miasta.

 

Polenta, kojarzona jest zazwyczaj z regionami północnych Włoch- dziś już wiecie, że polenta najpierw została rozsławiona w Sermonecie a dopiero później w innych częściach Włoch. 

 

 

Reklamy

Jedna myśl na temat “SERMONETA cz.2 – Festiwale w średniowiecznym mieście

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s